Så blir trapphuset tryggt och inbjudande

Första intrycket är viktigt. Ett snyggt, tryggt och funktionellt trapphus kan höja värdet på fastigheten och dess bostadsrätter. Stina Stjärnström, chef för Tema arkitekter, ger tips på hur bostadsrättsföreningar kan tänka vid trapphusrenoveringar.

– Det går att renovera trapphuset och samtidigt bevara byggnadens själ. Ett bra tips är att värna detaljer och kulörer från tiden då fastigheten byggdes, säger hon.

Till exempel kan en ny modern anslagstavla med aluminiumkanter passa dåligt i en byggnad från 1800-talet. Likaså kan byten från fönster med träkarmar till moderna fönster ge en skråma på helhetsintrycket, betonar hon.

– Det är detaljerna som gör det. Däremot är det viktigt att se till så att trapphuset är funktionellt, helt och rent och har rätt volymer, säger hon.

Ibland kan äldre byggnader ha murriga färger vilket kan göra att trapphuset känns litet och mörkt. I sådana lägen kan man gå in och ljusa upp färgerna i taket eller jobba med belysningen, anser Stina Stärnström. Däremot är det inte alltid lyckat att måla om allt i trapphuset, eftersom det tidstypiska då kan försvinna.

Ett annat tips kan vara att anlita experter inför renoveringen, som vet hur man behåller byggnadens själ. Många tror att det kostar skjortan, men det behöver det inte göra, betonar hon.

– Det kan till och med öka värdet på lägenheterna i byggnaden. Tänk dig själv; om du går på en visning och inte känner dig trygg och välkommen när du kliver in i trapphuset. Lägger du då ett bud?

Hon framhåller att bostadsrättsföreningar kan tjäna på att uppdatera sig om vad som är tidstypiskt för olika byggnader. Det gör att det blir lättare att lägga ut renoveringsjobb på externa firmor och smidigare att följa upp det beställda arbetet.

– Mycket information kan man finna genom att googla runt på nätet. Har man gjort ett grundligt förarbete är det lättare att göra bra beställningar och sätta upp rimliga mål. Lägger man ut jobb är det viktigt att löpande dokumentera arbetet så att man undviker missförstånd, säger hon.

Till sist. Glöm inte att trapphuset är en social arena där människor möts varje dag på väg till och från sina hem. Det ska kännas tryggt och inbjudande, betonar Stina Stjärnström.

 

Tips vid trapphusrenoveringar

 

  • Bevara tidstypiska detaljer som lyfter fram byggnadens själ
  • Skapa en trygg känsla genom belysning, ljusa tak och fina ytskikt
  • Utnyttja experthjälp, men glöm inte grundarbetet
  • Var klar över vad ni vill uppnå med renoveringen
  • Dokumentera löpande utlagda arbeten