Därför flyttar vi så ofta

Har du flyttat många gånger? Kanske var det till och med en långväga flytt? Då är du inte ensam, åtminstone om man ska tro den senaste Bobarometern.

De flesta svenskar har flyttat mellan sex och tio gånger, kvinnor flyttar oftare än män och inte sällan flyttar vi långt. Var femte svensk har flyttat över 70 mil, enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer. Undersökningen, som genomfördes under maj och juni i år, hade temat flytt.

Mest flyttar invånare i Skåne, Halland och Blekinge.

– Det finns många anledningar bakom en flytt och nästan alltid en koppling till att något viktigt händer i personens liv. Man ska kanske studera på annan ort, få barn, byta jobb, skilja sig, eller så kanske man helt plötsligt bor för stort när barnen flyttat hemifrån. Hur dramatisk bakgrunden till flytten än är, verkar man efteråt ändå se den som något positivt, säger Dan Sjöholm på Svensk Fastighetsförmedling i ett pressmeddelande.

Undersökningen visar inte bara vilka som flyttar eller hur långt, även mjukare värden har tagits med i beräkningen. På frågan vad som är det bästa med att flytta svarade de tillfrågade:

  1. Att få en nystart i tillvaron (41 procent)
  2. Att få det större/mindre (40 procent)
  3. Att få rensa ut och slänga gamla saker (38 procent)

Noterbart är att bara tre procent angav ”att byta grannar” som en viktig faktor bakom flytt. Dessutom uppskattar, enligt undersökningen, kvinnor mer än män att rensa ut gamla saker som man har samlat på sig under åren.