Mer kvar i plånboken med rätt varmvattenberedare

I början av året testade Energimyndigheten 16 olika varmvattenberedare som värms med el. Testet visade att det är betydande skillnader i effektivitet mellan olika modeller. Rätt varmvattenberedare kan spara tusenlappar för hushållen.

Varmvatten är en stor del av hushållens energiförbrukning. En femtedel av all energi går till varmvatten och det är vanligt att uppvärningen sker med hjälp av elvarmvattenberedare. Energimyndigheten har gjort ett omfattande test där 16 olika beredare har testats.

– När ingen använder vattnet måste det fortfarande hållas varmt vilket kräver energi och kallas för en tomgångsförlust. Samtidigt måste man också se om beredaren klarar att leverera tillräckligt varmt vatten vilket testet visar även skiljer sig åt, säger Martijn Jansen, testansvarig på Energimyndigheten, i en kommentar på myndighetens hemsida.

Testet är det första i sitt slag och visar att skillnaden mellan rätt och fel varmvattenberedare kommer att märkas i plånboken. På ett år kan det handla om tusenlappar.

För att jämföra varmvattenberedarna använde Energimyndigheten en ny internationell testmetod som kommer att ligga till grund för kommande krav på ekodesign och energimärkning av varmvattenberedare.

Läs mer om testet och jämför olika beredare på Energimyndighetens hemsida

Energimyndighetens smartaste tips vid varmvattenanvändning

  • Köp energisnåla kranar och duschmunstycken
  • Duscha snabbt och stäng av vattnet medan du tvålar in dig
  • Byt packningen på droppande kranar. Välj varmvattenberedare som går att koppla till solvärme eller värmepump
  • Välj också en modell som ger tillräckligt med varmt vatten och som har låga tomgångsförluster