Så undviker du kackerlackor efter sommaren

Det är inte bara vi människor som uppskattar den varma sommaren. Även skadedjuren trivs som allra bäst vid höga temperaturer, något som nu börjar märkas. En undersökning från försäkringsbolaget Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor visar att antalet skadedjurssaneringar har fördubblats sedan 2010.

I år förväntas närmare 7500 fall av kackerlackor saneras av Nomor.

– Ett av de mest framträdande skadedjuren idag – kackerlackor – kan vara
svåra att bli av med. Vid en sen upptäckt krävs upprepade saneringar, att bli
av med kackerlackor kan kräva mellan tre och tio saneringar om läget är riktigt
illa, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Kackerlacka
Foto: Joel Nordström

Kackerlackan kan sprida virus och bakterier och ge upphov till både salmonella och gulsot. En vanlig missuppfattning är att kackerlackor bara finns i smutsiga lokaler. Men kackerlackor och ägg sprids ofta via livsmedel och kan därför finnas i mer eller mindre alla hushåll.

Så, vad ska man göra för att undvika kackerlackor hemma? Trygg-Hansa och Nomor har sammanställt fem saker att tänka på:

1. Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de finns under spisen, så kolla där.
2. Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så att du inte får kackerlackor med dig hem.
3. Förvara livsmedel i slutna behållare.
4. Låt inte sopor stå länge, utan töm sopbehållare ofta.
5. Kackerlackor som finns i bröd eller torra livsmedel, som till exempel mjöl, kan man döda med hjälp av kyla eller värme. Lägg in det i frysen under några dygn eller i ugnen några timmar på ca 70o C.