Bostadspolitik påverkar riksdagsvalet

Nedräkningen till riksdagsvalet har börjat och på söndag går svenskarna till valurnorna. En ofta bortglömd, men viktig, valfråga är bostadspolitiken. Var femte svensk kommer att låta en bostadspolitisk fråga avgöra vilket parti de röstar på, enligt Svensk Fastighetsförmedlings senaste Bobarometer. Undersökningen genomfördes i maj och juni i år och visar även vilka bostadsrelaterade frågor som är hetast.

Den viktigaste bostadspolitiska frågan är bristen på bostäder (56 %), följt av amorteringskravet (17 %), förändring av reavinstskatten (17 %), bolånetaket (13 %) och förenklad uthyrning av bostadsrätter/Attefallshusen (12 %).

Men det finns skillnader i landet, både åldersmässigt och geografiskt. Hetast är bostadspolitiken i åldersgruppen 18 till 30 år och intresset är lägst i Mellansverige, men högst i regionen Stockholm.

– Att bristen på bostäder är den viktigaste bostadspolitiska frågan är inte särskilt förvånande. De unga har svårt att flytta hemifrån, det är kostsamt för äldre att byta till mindre boende och i förlängningen drabbas också arbetsmarknaden negativt. Det är intressant att undersökningen bekräftar att bostadsbristen är en mer eller mindre lika angelägen fråga i landets olika delar och därmed inte bara ett storstadsproblem. Generellt beror bostadsbristen på en rad faktorer, bland annat på de inlåsningseffekter som de nuvarande beskattningsreglerna ger vid försäljning av bostäder, säger Dan Sjöholm, på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.

Han tror vidare att anledningen till att Attefallshusen och förenklad uthyrning av bostadsrätter inte kommer högre upp på listan beror på att vi nyss har fått nya regler inom dessa områden.