Styr hemmet när du inte är hemma

Släckte jag lampan? Är teven påslagen? Larmade jag bostaden? Smartphonen verkar inte ha några begränsningar. Nu kan vi inte bara hålla koll på sociala relationer, bankkonton och nyhetsrapportering via telefonen, nej, nu kan du även styra ditt hem på avstånd.

Förra veckan skrev vi på bloggen om de positiva effekterna av grannsamverkan för att minska brottsligheten i närområdet. Utbildning och samarbete med polisen har gett tydliga effekter. Med hjälp av den nya tekniken kan ytterligare åtgärder vidtas för att hålla koll på bostadsrätten när du inte själv är hemma.

Ja, nu finns en mängd appar för den orolige. Trenden slog igenom för flera år sedan i USA, men nu verkar utvecklingen ha lossnat även i Sverige. Att ha koll på bostaden sparar inte bara energi och kan sänka kostnader, utan även stilla oron.

Via telefonen kan du styra nästan allt i bostaden. Foto: Yasunobo Ikeda
Via telefonen kan du styra nästan allt i bostaden. Foto: Yasunobo Ikeda

En svenskutvecklad app från Verisure är ett exempel på utvecklingen. Genom appen kan användarna styra belysning och elektriska apparater, men även kolla att inbrottslarmet funkar eller vilken temperatur som råder i lägenheten. Enligt företaget används appen av 300 000 kunder i Europa och har vuxit med 140 procent.

– Konsumenterna vill inte ha en app för varje uppkopplad enhet – de vill kunna styra så mycket som möjligt via en och samma plattform och en och samma app i sin smarta telefon. Assa Abloy har kopplat upp sitt digitala dörrlås via vår plattform och Panasonic sina värmepumpar. Så småningom kommer vår plattform att fyllas av en rad produkter och tjänster från olika leverantörer som konsumenten kan välja att koppla upp. Om ökningen fortsätter i den här takten kommer vi att nå över en halv miljon användare tidigt 2015, säger Mattias Ringqvist, vd på Verisure i Sverige.

Verisure är inte ensamma om att uppmärksamma den växande efterfrågan på att hålla koll på hemmet via telefonen. Företaget Qgate har tagit fram en rad appar för att fjärrstyra hemmet; bland annat TVnanny där föräldern kan bestämma hur länge barnen ska kunna se på teve eller QChalet som är ett mobilt larmsystem. Även Vattenfall har hakat på trenden, i form av Smart Plug. Enligt Vattenfalls beskrivning kan appen, bortsett från att slå av och på elektronik, även ”lura inbrottstjuven genom att slumpvis schemalägga timern”.

Här kan du läsa mer om apparna:

Verisure
QGate
Smart Plug