Grannsamverkan minskar risken för inbrott

Orolig för att lämna bostaden under sommaren? Då är du inte ensam. Ofta betonas vikten av att inte vara alltför flitig i sociala medier om att du inte är hemma, men det finns fler förebyggande åtgärder att vidta.

Först en god nyhet. Sommaren verkar även vara tid för ledighet för många yrkeskriminella, menar Håkan Franzén, hus- och hemförsäkringsexpert på Trygg-Hansa, i Göteborgs-Posten.

– Inbrotten sjunker faktiskt lite under sommaren. I stället har sportlovet seglat upp som den mest utsatta inbrottsperioden, säger han.

Men likväl sker det en mängd inbrott sommartid. Så, vad göra? Brottsförebyggande rådet, Brå, betonar vikten av grannsamverkan. Metoden togs fram i USA under 1970-talet och har utvecklats till en effektiv metod för att stoppa brott i bostadsområden, även i Sverige. En undersökning från Brå visar att Grannsamverkan minskat brottsligheten med mellan 16 eller 26 procent.

Inbrott
Foto: sune_nilsson

Metoden går ut på att grannar i samarbete med polisen skapar nätverk där de hjälps åt att hålla uppsikt över varandras bostäder och området. Dialog mellan grannar och polisen betonas. Just polisens inblandning är viktig för att undvika bildande av medborgargarden. Genom utbildning av nyckelpersoner och skapandet av en gemenskap ska en trygg miljö skapas.
En annan undersökning från Brå, där personer som begått inbrott har intervjuats, svarade 19 av 20 att de var mer försiktiga eller undvek områden som arbetade med grannsamverkan.

Bortsett från grannsamverkan finns det några konkreta tips du själv kan göra för att minska inbrottsrisken i din bostadsrätt. TT Nyhetsbyrån har tagit fram en checklista inför semestern:

  1. Försök titta objektivt på ditt hus och fundera över hur tjuvarna skulle tänka för att ta sig in. Har altandörren lås? Är fönstrena spärrade inifrån?
  2. Ordna tömning av postlådan. Det går att lagra din post hos posten om du inte har grannar som kan hjälpa dig att tömma lådan regelbundet.
  3. Städa inte tomten för noga. Låt leksaker ligga framme på gräsmattan och lämna trädgårdsmöbler ute.
  4. Undvik slokande och vissna blommor i fönstren – det fungerar som en signal till tjuven att ingen är hemma. Be någon att vattna.
  5. Vidarekoppla hemtelefonen till din mobil.
  6. Försök inte gömma värdesaker i huset. Förvara dem i ett bankfack eller hos någon som du vet är hemma.
  7. Skaffa en timer till lampor och radio. De finns att köpa i bygghandeln och i elektronikaffärer.
  8. Berätta för grannarna att du är bortrest. Tillsammans kan ni hjälpas åt att hålla ögonen öppna efter sådant som avviker.
  9. Hälsa på alla som rör sig i ditt område. Potentiella tjuvar blir störda och vet att de har blivit iakttagna, samtidigt som det skapar en allmänt trevlig stämning.
  10. Var uppmärksam på okända bilar. Skriv upp registreringsnummer.