Mäklarna tror på fortsatt prisuppgång

Fem procent. Så mycket kommer bostadspriserna att stiga under det kommande halvåret, enligt en ny undersökning.

SkandiaMäklarna genomför regelbundet undersökningen Mäklarforum bland sina mäklare. Samtliga 78 kontor med sammanlagt 178 mäklare har deltagit. Resultatet är kanske inte säkert överraskande; bostadspriserna kommer att fortsätta att stiga även i höst. Närmare hälften av de mäklare som tillfrågats tror att bostadspriserna kommer att stiga med fem procent under det kommande halvåret. Efterfrågan är upp till 20 procent större än utbudet av bostäder, visar undersökningen, och cirka 15 procent av bostäderna säljs innan visning.

– Bostadsmarknaden går för högtryck, och i maj slog SkandiaMäklarna all time-high och ökade sin försäljning med 30 procent, jämfört med samma månad i fjol. Det råder fortfarande mycket hög efterfrågan på bostäder och då utbudet är lägre än normalt drivs prisbilden upp. Många försöker komma åt objekten redan innan visning vilket bara ökar trycket ännu mer, säger Fredrik Helmstrand, vd på SkandiaMäklarna, i ett pressmeddelande.

Bilden bekräftas även av färska siffror från Svensk Mäklarstatistik. Bostadsrätterna har stigit med fyra procent i riket under de senaste tre månaderna. Anmärkningsvärt är att priserna i Stor-Malmö och Stor-Göteborg ökar mer än i Stor-Stockholm under samma period. Över längre tid är dock Stockholm den region där priserna har ökat mest.

Häromveckan varnade Internationella Valutafonden, IMF, för kommande bostadskrascher. Enligt organisationen är Sverige ett av riskländerna. Norge, Frankrike och Finland hade under förra året sjunkande bostadspriset, medan prisläget i Sverige steg med tre procent. Syftet med statistiken, kallad Global Housing Watch, är att uppmärksamma risken för bostadsbubblor. IMF kommer att uppdatera siffrorna varje kvartal. Här kan du läsa mer.