Vattensäkra bostaden inför semestern

Semestern är snart här och vi svenskar lämnar våra bostäder obevakade under lång tid. Men innan avfärden är det viktigt att vattensäkra huset, en läcka kan få förödande konsekvenser.

Jag har själv varit med om det. Eller snarare mina föräldrar. Förra sommaren lämnade de bostaden för några lata veckor utomlands. Lata skulle de däremot inte vara vid hemkomsten. En vattenläcka hade dränkt hela källaren och pappa fick vada genom det midjehöga vattnet för att lokalisera läckan.

Mina föräldrar är knappast ensamma om erfarenheten. Varje år får svenskar betala miljontals kronor för att åtgärda och renovera efter översvämningar och läckage. Inte bara stora vattenläckage kan bli besvärliga, även mindre läckage som pågår under längre tid kan leda till förruttnelse. Även om mina föräldrars läcka uppstod i källaren är antagligen köket den plats där du bör vara mest uppmärksam.

Vattenläckor kan få förödande konsekvenser, men kan enkelt förebyggas. Foto: per_thomasson
Vattenläckor kan få förödande konsekvenser, men kan enkelt förebyggas.
Foto: per_thomasson

Men deppa inte, med bara några enkla insatser innan avfärd kan en potentiell översvämning undvikas. Anticimex har lagom till sommarens intåg tagit fram en rad användbara tips. Vi börjar med det självklara; kolla vattenledningar så att det inte uppstått något läckage, stäng av vattnet till disk- och tvättmaskinen, kolla att det inte droppar från vattenelement, och kontrollera att fönster och dörrar är stängda.

För den som vill kunna slappna av ännu lite mer finns det fler åtgärder att vidta. Införskaffa avrinningsmattor att placera under diskmaskin och kylskåpet, placera ut fuktvarnare och, om du är bortrest under längre tid, stäng av huvudavstängningskranen.

Nu är du redo för semester.