Majoritet av svenskarna vill bo miljösmart

Svenskarna är positivt inställda till energieffektiva och miljösmarta boenden. Drygt 80 procent tycker att energibesparing i bostadsrättsföreningar, fastigheter och hus är viktigt eller mycket viktigt, visar en ny undersökning av Novus på uppdrag av CBI Fastigheter där drygt 1 000 personer i åldrarna 18-79 år har intervjuats.

54 procent av de som intervjuades i undersökningen uppgav att de hellre vill bo i ett energieffektivt hus/lägenhet än i en traditionell fastighet.

Ett nytt byggkoncept som kommer alltmer är så kallade plushus, som byggs med solcellstak, värmepumpar och speciella fönster. Tanken är att dessa hus ska genera mer energi än vad de förbrukar. Sådana energieffektiva lösningar är det som kommer att gälla i framtiden, betonar Christofer Carlsson, vd för CBI Fastigheter.

– Om man nu investerar mycket pengar i sitt boende, varför inte se till att köpa något som alla kommer att efterfråga framöver? Att köpa ett boende med konventionell uppvärmning är helt onödigt, eftersom alla hus kommer att vara plushus i framtiden, säger han i ett pressmeddelande.

Men även om majoriteten efterfrågar energieffektiva boenden är det få som känner till begreppet plushus, visar undersökningen. Omkring 60 procent har aldrig hört talas om fenomenet.

Enligt undersökningen tycker 50 procent av kvinnorna att det är viktigt för bostadsrättsföreningar och andra organiserade boenden att jobba med energiförsörjningsfrågan, även om de inte har någon åsikt om hur problemet ska lösas. Nästan 40 procent av männen anser att solceller är det bästa sättet för framtida boenden att lösa energiförsörjningen.