Små skillnader på bostadsmarknaden

Priset på bostadsrätter har gått ner en aning under de senaste månaderna. Bilden är stabil, även om det finns regionala skillnader.

Varje månad redovisar Svensk Mäklarstatistik prisstatistik för bostadsrätter, villor och fritidshus i Sverige. Den senaste rapporten visar att under de senaste tre månaderna har priser på bostadsrätter minskat med en procent, men samtidigt ökat med en procent under den senaste månaden. Läget verkar med andra ord vara stabilt.

– Vi kan konstatera att priserna har små rörelser för närvarande och att det överlag är en stabil bild vi ser. Dock finns regionala skillnader med avvikelser både uppåt och nedåt. Trycket på bostadsmarknaden är särskilt tydligt på vissa tillväxtorter, säger Ingrid Eiken, VD på Mäklarsamfundet, i ett pressmeddelande.

Sett över det gångna året är utvecklingen tydlig. I hela landet har priset ökat med 8 procent. Stor-Stockholm utmärker sig med en ökning på 11 procent, medan exempelvis priserna i centrala Malmö har ökat med 5 procent.

– Utbudet av både bostadsrätter och villor fortsätter att ligga på en lägre nivå jämfört med tidigare år. Samtidigt ser vi ett stort köpintresse och en hög aktivitet i den meningen att det går snabbt för många säljare att finna köpare till de bostäder som är ute till försäljning, säger Ingrid Eiken.

Här kan du läsa hela rapporten.