Flest inbrott i november

November är den månad då flest inbrott sker i Sverige. Enligt Brottsförebyggande Rådet, Brå, anmäldes i november 2012 hela 3963 bostadsinbrott. Totalt sett har antalet inbrott i Sverige ökat med drygt en femtedel under de senaste tio åren.

– Många inbrott begås av ligor och de opererar lite olika över landet. Vi ser också variation över tid angående antal inbrott i villor och lägenheter. Trenden om att vi ser flest inbrott under oktober till december gäller dock både för villa och lägenhet, säger Håkan Franzén, expert på hus&hem-försäkring hos Trygg-Hansa.

En undersökning från Trygg-Hansa visar att närmare 14 procent av svenskarna har utsatts för ett inbrott under de senaste fem åren.

Varför sker det flest inbrott under november?

– Vi vet inte helt säkert, men sannolikt beror det på att mörkret gör att det går att göra inbrott utan att bli upptäckt. Det gäller kanske främst i villor och fritidshus. Våra hus omges ofta av träd och buskar, vilket gör att risken för upptäckt är relativt liten i skydd av mörkret, säger Håkan Franzén.

Framför allt handlar det om inbrott i bostäder, men även inbrott i källar- och vindsförråd.

Vad kan då bostadsrättsägare göra för att förebygga inbrott i huset? Håkan Franzéns tips är att tillsammans med Polisen organisera Grannsamverkan.

– Att öka uppmärksamheten är något som vi vet att tjuvar inte uppskattar. I övrigt ska man se till att ha bra lås i dörrarna och i förekommande fall även i fönstren, sådana som nås från markplan. Sist kan man överväga om man ska installera ett larm. Grannsamverkan sänker den samlade brottsligheten med upp emot 25 procent, enligt rön från Brå.

Andra knep för att förebygga inbrott är att inte berätta på sociala medier att du ska resa bort och att få lägenheten att se bebodd ut när du inte är hemma.

Vad bör man göra om man trots allt har utsatts för ett inbrott?

– Gör en polisanmälan och ta kontakt med försäkringsbolaget, säger Håkan Franzén.