Spara pengar med fiber

Den digitala världen är på frammarsch och allt fler efterfrågar snabbare internet i sina lägenheter. Bostadsrättsföreningar kan stilla den digitala hungern hos sina medlemmar och samtidigt spara pengar, anser Anders Broberg, informationschef på Stokab. ”Nya möjligheter öppnar sig för föreningar som ansluter sig till fiber”, säger han.

Människor använder internet allt mer i sin vardag. Det ska betalas räkningar via internet, ”Skypas” med släktingar som bor långt bort, spelas dataspel i nätverk och tittas på film via nätet. Moderniseringen av datoranvändandet ställer såklart högre krav på internetanslutningen. Men vad har bostadsrättsföreningar för möjligheter att tillgodose sina medlemmars tilltagande behov?

Idag är de flesta fastigheter utrustade med Telias gamla kopparnät med telefonuttag i varje lägenhet och ett kabel-tv uttag. Man kan välja mellan flera bredbandsleverantörer, men hastigheten är begränsad.

Många bostadsrättsföreningar känner inte till är att det numera finns fiberkablar indragna till de flesta flerfamiljshus, åtminstone i storstäderna. I Stockholm har Stockholms stads IT-infrastrukturbolag, Stokab, dragit fram fiberförbindelser till merparten av stadens bostadsrättsföreningar.

fiberkablar
Bostadsrättsföreningar kan spara pengar på att ansluta till fiber. Den ökade kapaciteten öppnar dörren till en rad moderna tjänster. Foto: www.flickr.com/photos/dbarsky

– Vi har grävt fram fiberkablar till nästan varenda källare i Stockholms stads flerfamiljshus. Det innebär att föreningar kan få nästan obegränsad hastighet på sitt nät. Jag brukar säga att det enda som begränsar är  ”burkarna” i båda ändarna av kabeln. I dagsläget innebär fiber för en normal konsument omkring 1 000 mbit i båda riktningarna. Men som sagt, på sikt finns det inga begränsningar, säger Anders Broberg, informationschef på Stokab.

Hur ska då en bostadsrättsförening gå tillväga för att kunna utnyttja den ökade kapaciteten?

– Vi har redan grävt fram fiberkablarna, och tagit kostnaden för det, så nästa steg är helt enkelt att kontakta en bredbandsleverantör som kan ansluta fastigheten med fiber. Bredbandsleverantören får hyra in sig på vår fiberkabel, så den kostnaden bakas in i avtalet som föreningen träffar med leverantören, säger han.

Fiber kan dras in i fastigheten på två sätt. Antingen drar bredbandsoperatören kopparnätskablar från källaren upp till varje lägenhet eller så kopplar operatören via switch fiber hela vägen genom fastighetsnätet. Rent pris- och kapacitetsmässigt är det ingen större skillnad, men Anders Broberg rekommenderar den senare varianten.

– Bredbandsleverantörer försöker ofta sälja in kopparnätslösningen. Om bredbandsoperatören drar kopparnätskablar i fastigheten så innebär det att föreningen och dess medlemmar i princip blir låsta hos den bredbandsleverantören. Om fiber däremot dras hela vägen är det inte alls lika krångligt att byta leverantör. Det kan vara bra att känna till, för vem vet vad som händer i framtiden? säger han.

Nya möjligheter öppnar sig för föreningar som ansluter sig till fiber. I och med att hastigheten och kapaciteten ökar kan föreningen använda en rad moderna och fastighetsnära tjänster. På sikt kan föreningen tjäna pengar på att byta till fiber, betonar Anders Broberg.

– Det kan handla om värmereglering via nätet, övervakningssystem, elektroniska lås eller att fastighetsskötare kan se om soprummet är fullt utan att behöva åka dit. Med andra ord finns det många tjänster som kan spara pengar åt föreningen. Innan fiber har nätkapaciteten hos föreningar inte varit tillräcklig för att hantera sådana tjänster, säger han.