Ökningen av skadedjur fortsätter

Problemen med kackerlackor och vägglöss fortsätter att vara ett stort problem i många svenska hem. En bidragande orsak är bristen på kunskap om skadedjur, inte minst bland unga. Men hjälp finns att få.

Vi har skrivit om problemen med vägglöss och kackerlackor här på bloggen tidigare, men problemet kvarstår. Faktum är att det ökar.

En ny undersökning från Trygg-Hansa och saneringsföretaget Nomor visar att saneringarna i år tros öka med närmare 2000 fall, till sammanlagt 15 000. En rundringning av SVT tidigare i år visade att ökningen av vägglöss varit dramatisk sedan 2006 och även Anticimex har redovisat en kraftig ökning under de senaste tio åren. Och när angreppet väl har skett är det bara sanering som hjälper.

– Skadedjur som vägglöss och kackerlackor förökar sig lätt och kan snabbt sprida sig mellan lägenheter. Kackerlackan kan även sprida virus som ger upphov till sjukdomar som salmonella eller gulsot. Därför är det oerhört viktigt att begränsa problemet genom att sanera så fort som möjligt, säger Håkan Franzén, hemmets försäkringsexpert på Trygg-Hansa, i ett pressmeddelande.

Världens äldsta skadedjur, kackerlackan, fanns knappt i Sverige för 50-60 år sedan, men är nu ett allt vanligare, oönskat, inslag i många svenska hem. Utöver att kackerlackan kan upplevas som obehaglig kan människor kan må dåligt av den doft som skadedjuret utsöndrar, och i vissa fall kan den även vara bärare av virus och bakterier.

Vägglusen lever nära människor och suger blod när vi sover, för att därefter krypa tillbaka dolda platser i bostaden. Bettet brukar resultera i klåda och svullnad.

Beror då ökningen av skadedjur på dålig hygien? Nej, men det är en vanlig missuppfattning. Var tredje svensk tror att så är fallet, enligt Trygg-Hansas och Nomors undersökning. Framför allt unga tror att skadedjur och bristande hygien hör ihop. Istället är vanliga orsaker att ohyran följer med hem efter en resa, i matförpackningar eller vid köp av second hand-produkter. Skadedjur kan dyka upp i princip överallt: i bilar, kontor, skolor och sjukhus.

Ökningen sker inte minst i hus där flera familjer bor. Närheten till andra hushåll riskerar att leda till ökad spridning. Nomor har därför börjat arbeta förebyggande med att sanera hela byggnader, inte minst i Stockholm där antalet kackerlackor därför har minskat under det gångna året.

 

Så förebygger du vägglöss och kackerlackor:

  • Kackerlackor gillar varma, mörka skrymslen. Om det finns kackerlackor i ett hem är det nästan säkert att de finns under spisen, så kolla där. Vägglusen trivs även under madrassen eller i sängens närhet.
  • Var försiktig vid resa eller vid köp av begagnade möbler.
  • Brukar du köpa mat med dig hem när du är utomlands; var extra uppmärksam så att du inte får kackerlackor med dig hem.
  • Förvara livsmedel i slutna behållare.
  • Låt inte sopor stå länge, utan töm sopbehållare ofta.
  • Kackerlackor som finns i bröd eller torra livsmedel, som till exempel mjöl, kan man döda med hjälp av kyla eller värme. Lägg in det i frysen under några dygn eller i ugnen några timmar på ca 70o

(Källa: Trygg-Hansa)