Vad får man göra på balkongen?

Vår, sol och lata dagar utomhus. Balkongens tid på året är här. Men vad får man egentligen lov att göra på sin balkong?

Vad som är okej och inte kan onekligen variera kraftigt om det så gäller fest, grillning eller rökning. Det visar inte minst en ny undersökning från Sveriges BostadsrättsCentrum, SBC, som rankar de främsta störningsmomenten på balkongen. Klagomålen är många, men egentligen finns det ingen lag som reglerar exempelvis rökning eller grillning på balkongen.

– Tobakslagen reglerar endast utrymmen dit allmänheten har tillträde, det vill säga offentliga platser, därför berörs inte rökning inom bostaden och på balkongen. Av föreningens ordningsregler kan det däremot framgå om förbud mot rökning gäller eller om grillning på balkongen är tillåten. Där kan det också framgå om ett eventuellt förbud omfattar all grillning, oavsett om det sker med kol-, gasol- eller elgrill, säger Monika Jukic, Chefsjurist på SBC, i ett pressmeddelande.

Men varken rökning eller grillning toppar listan över störningsmoment. Nej, hela 62 procent av de tillfrågade angav fågelmatning som det allra mest störande. Även att skaka mattor och ha fest tar sig in på listan.

Men SBC betonar att en del av att bo i en bostadsrättsförening är att finna sig i vissa störningsmoment. Om störningen däremot är återkommande och dialog inte ger resultat, bör styrelsen kontaktas.

– Om bostadsrättsinnehavaren ignorerar varningen upprepade gånger kan det i värsta fall kan det leda till förverkande av bostaden, säger Monika Jukic.

 

Svenskarnas främsta störningsmoment på balkongen:

  1. Mata fåglar, 62 %
  2. Grilla, 53 %
  3. Skaka mattor/sängkläder, 49 %
  4. Röka, 37 %
  5. Ha fest, 21 %

(Källa: SBC)

 

 Bild: Jimmy Flink