Undersökning: Så vill dina grannar umgås med dig

Grillkvällar, schack eller bara ett hej. En ny undersökning visar hur dina grannar helst vill umgås.

80 procent anser att en trevlig hälsning eller småprat duger gott vid ett möte, men 46 procent önskar en relation där man kan hjälpa varandra med saker, enligt en undersökning av HSB Göteborg där omkring 7 000 fått frågan.  

– Umgänge med grannar kan vara en möjlighet att stärka gemenskap och trygghet, en känsla av hem. Samtidigt finner såklart många lugn och ro genom egentid, säger Lars Göran Andersson, vd på HSB Göteborg i ett pressmeddelande.

Men även om det duger med småprat visar undersökningen också att var sjätte boende kan tänka sig att utöka relationen med sina grannar, till exempel i form av en fika eller en middag, eller gemensamma fester som var tionde önskar.

Av de som önskar mer kontakt med grannar lyfts trädgårdsarbete, grillkvällar och gemensamma bokcirklar eller schackklubbar fram som alternativ.

Den främsta anledningen till att inte fler tar initiativ till en utökad relation med grannarna är tidsbrist, enligt undersökningen. Även åldersskillnad tas upp som ett skäl. En del väntar också på att grannarna ska initiativet till första kontakten.

– Till dig som vill men ännu inte tagit steget – sträck ut en hand!, säger Lars Göran Andersson i pressmeddelandet.