Så kan din BRF spara energi – och pengar

Att energieffektivisera i föreningen kan innebära dyra investeringar men sänka både kostnader och ge minskad miljöpåverkan. Här är tips som kan göra stor skillnad.

Bostadsrätterna går igenom vad just din förening bör tänka på för att spara energi, pengar och miljö. Tänk på att varje byggnad är unik och har olika möjligheter för energieffektivisering.

”Oavsett byggnadens ålder finns det alltid potential att göra förbättringar som minskar energiförbrukningen”, säger styrelserådgivaren Nicklas Pettersson till Bostadsrätternas hemsida.

Ta ett helhetsgrepp för att hitta de mest energibesparande och kostnadseffektiva åtgärderna. Ett första steg är att kontakta en lokal energi- och klimatrådgivare innan man sätter igång med åtgärderna, skriver Bostadsrätterna och tipsar att man bör räkna på vad som faktiskt är mest lönsamt.

För ett dragigt hus kan till exempel nya fönster löna sig medan det i mer moderna hus mer kanske handlar om att trimma och justera värme- och ventilationssystemet eller att investera i solceller, tipsar Nicklas Pettersson.

Föreningen bör även göra energirenoveringen till en del av underhållsplanen.

”Att slå ihop energieffektiviserande åtgärder med planerade renoveringar brukar vara lönsamt och ge synergieffekter”, säger Nicklas Pettersson på Bostadsrätterna.

Läs om fler tips på Bostadsrätternas hemsida