Förvaltare: Räkna med höjda avgifter – ”Föreningar inför stålbad”

Trots att räntan har höjts i rekordfart har bara hälften av landets bostadsrättsföreningar justerat sina avgifter, skriver Di. Nu varnar förvaltare för en våg av höjda avgifter. ”Vissa har tagit så bra ansvar att det räcker med modesta höjningar medan andra föreningar står inför riktiga stålbad”, säger Johan Lindén, chef för strategisk förvaltning på HSB, till tidningen.

De avgiftshöjningar som hittills skett är alldeles för låga, menar Johan Lindén på HSB och flaggar för att höjningarna kommer att komma. I snitt måste avgifterna öka med 40 procent från 2021 års nivå, enligt några av de största förvaltarna, skriver Di.  

Än så länge har bara mindre höjningar skett under 2022.

– Det vi kan konstatera är att de avgiftshöjningar som gjorts är på tok för låga, många föreningar är uppenbart väldigt reaktiva i sin avgiftsplanering. Man kan säga att de kraftigt ökade kostnaderna inte har slagit igenom fullt ut, och att föreningarna inte heller har tagit höjd för dessa, säger Johan Lindén till Di.

– Även fast räntan tog fart i slutet av året så hann det inte få så stor påverkan. Nu kommer räntan påverka i betydligt större grad och vi ser hur föreningar börjar lägga om sina lån, säger Jonas Gustavsson, Nabos expert på ekonomisk förvaltning, till tidningen.

Och det är inte bara räntekostnader som ökat för föreningarna. Kostnader för vatten, fjärrvärme och underhåll pressar också marginalerna.

– Det innebär på sikt att skuldsättningen hos bostadsrättsföreningar kommer att öka, fortsätter Jonas Gustavsson.