Nya siffror: Bostadsmarknaden iskall

Inte sedan 2017 har det varit så svårt att sälja en bostad, enligt en ny indikator från SBAB. ”Ett iskallt läge”, säger ekonomen Robert Boije i ett pressmeddelande.

SBAB:s nya indikator Bomarknadstempen bygger på sex olika variabler (utbud, annonstider, återpublicerade annonser, andelen prissänkta bostäder, antalet budgivare och hur mycket slutpriset ändras från utgångspriset) och ger ett mått på hur lätt det är att sälja en bostad.

I den senaste mätningen visar indikatorn att bostadsmarknaden är iskall, både för lägenheter och hus.

– Vår nya indikator visar att vi hade ett iskallt läge på bostadsmarknaden i januari i år för både lägenheter och hus. För lägenheter får man gå tillbaka till hösten 2017 för att hitta ett lika dåligt läge, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

Men siffrorna visar att det kan skönjas en viss ljusning framöver, menar Robert Boije.