Undersökning: Boprisförväntningarna återhämtar sig

Allt fler tror att ljusare tider väntar på bostadsmarknaden, enligt SEB:s senaste boprisindikator.

Undersökningen visar att 33 procent av hushållen tror att priserna kommer att öka under det kommande året, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med föregående månad. Samtidigt tror 41 procent av hushållen att priserna kommer att sjunka och Américo Fernández, privatekonom på SEB, spår att det är en bit kvar till botten.

– Var tredje hushåll förväntar sig den här månaden att vändningen på bostadsmarknaden är nära. I ljuset av Riksbankens tydliga signaler om att fler räntehöjningar ligger i korten och med en inflation som ännu inte toppat kan den förväntansbilden se sig utmanad. Det mesta talar fortfarande för att bostadspriserna har en bit kvar till botten innan vi kan se en successiv återhämtning för bostadsrätter medan villapriser kan dröja något, säger han i ett pressmeddelande.