Så kan föreningen spara el

Elpriserna har dominerat debatten under vintern. Och även om läget är tufft för många, finns det flera sätt som bostadsrättsföreningen kan spara el på.

Fastigheternas temperatur påverkas när utomhustemperaturen ändras, berättar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen, till UNT.

– Byggnaderna reagerar och det är stor skillnad i energiförbrukningen beroende på om det är varmare, kallare, soligt eller blåsigt. Problemet är att systemen märker detta för sent, vilket inte bara innebär ojämna inomhustemperaturer utan också ökad energiförbrukning, helt i onödan, säger han till tidningen.

Bra varmvattencirkulation, miljösmarta kranar och solfångare. Det är några av de åtgärder som Riksbyggen tipsar om för att hjälpa bostadsrättsföreningar att spara el.

På sin hemsida skriver de att exempelvis temperaturen i trapphuset ofta är onödigt hög och därför kan sänkas. Ett annat gemensamt utrymme, tvättstugan, kan också ses över.

”I tvättstugan kan man spara energi genom att byta ut tvättmaskinerna som är äldre än 20 år. Nya tvättmaskiner drar endast 1/3 så mycket energi som gamla maskiner”, skriver Riksbyggen på hemsidan.