Experter: Därför fortsätter raset på bostadsmarknaden

Bostadsmarknaden fortsätter att möta utmaningar. Nedgången som påbörjats väntas fortsätta i början på året och inte vända förrän 2024, enligt flera experter som DN talat med.

– Vi trodde att bostadsräntorna skulle gå upp och dra ned bostadspriserna i år, men vi kunde aldrig förutspå den här höga inflationsuppgången. Det är inte en överdrift att det har varit dramatik på bostadsmarknaden, säger SBAB:s Robert Boije till tidningen.

Inflation, höga räntor och stor osäkerhet i omvärlden gör att bostadsmarknaden är avvaktande, menar Hans Flink på Svensk mäklarstatistik, och Cecilia Hermansson, forskare på KTH, spår att priserna kommer att fortsätta nedåt under 2023 och att de kommer stiga igen först under år 2024.

Robert Boije varnar för att oförutsedda händelser i det här läget snabbt kan förvärra situationen.

– Skulle vi få en riktig smäll på ekonomin, som även smittar av sig på arbetslösheten, samtidigt som vi har hög inflation kan det bli en mycket värre utveckling på bostadsmarknaden, säger han till DN.