Studier: Så ser dina grannar på dig – och dina vanor

Tre undersökningar visar hur grannar vill umgås, vad de stör sig på och hur de ser på sina grannar. Goda grannrelationer leder till bättre hälsa, visar en av studierna.

Åtta av tio tycker om sina grannar, enligt en ny undersökning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. Mest nöjda med sina grannar är värmlänningar och minst nöjda är de som bor i Östergötland. Människor över 65 år är mer nöjda än yngre personer.

En annan undersökning av Fastighetsbyrån visar vad grannar stör sig på. Den högljudda festprissen och den ljudkänsliga surgubben hamnar i topp på listan följt av den skrikiga barnfamiljen.

– Många är rädda för att bli störda av sina grannar men minst lika många är rädda för att de själva ska vara ett störningsmoment. Överst på listan hamnar både de som stör och de som är känsliga för att bli störda. Man kan ana att det är samma personer som ogillar varandra, säger Johan Vesterberg, pr- och kommunikationschef på Fastighetsbyrån, till Mäklarvärlden.

Ytterligare en undersökning från Svensk Fastighetsförmedling visar att sju av tio önskar att de hade en bättre relation med sina grannar och att goda grannrelationer bidrar till bättre hälsa, trygghet och mindre ensamhet.

Det som hindrar relationerna från att utvecklas är tidsbrist, enligt studien.