Bostadsrättsföreningar riskerar höjda avgifter

Ränteuppgången och stigande energipriser väntas leda till ökade kostnader för många av landets bostadsrättsföreningar och därmed höjd avgift för medlemmarna.

Efter tio år av förmånliga förhållanden innebär det rådande läget att framtiden kan bli tuffare för många av landets närmare en miljon bostadsrätter. Johanna Frelin, vd på Riksbyggen, säger till SvD att de inte märker någon räntepanik bland sina bostadsrättsföreningar, men menar att den ideala miljö som rått under lång tid nu håller på att ändras.

– Många föreningar är inte vana vid det, men det kan bli så att de nu kommer in i ett läge där man höjer avgiften med någon eller några procent per år, säger Johanna Frelin till tidningen.

Hans Arén, vd på Finopti, understryker att inflationen kommer att öka driftskostnaden.

– Jag kan inte se annat än att kostnaden per kvadrat kommer att öka så mycket att avgifterna kommer att behöva höjas med 35–40 procent, säger Hans Arén till Dagens Industri.

Allra tuffast lär det bli för högt belånade föreningar, bedömer han.

– Det är ofta nya föreningar i Stockholm och storstadsområden. I Stockholm är det inte ovanligt med nya föreningar som är skuldsatta mellan 14.000 och 16.000 kronor per kvadrat. 10.000 är en ganska vanlig summa. Det finns föreningar som säkert kommer att behöva höja avgiften med 50 procent, säger han till tidningen.

Även coronapandemin har förändrat läget. En undersökning från allabrf.se från slutet av mars visade att 21 procent av alla bostadsrättsföreningar skulle tvingas höja avgiften om krisen fortsatte tre månader till. Anledningen är den ekonomiska kris som pandemin innebar för exempelvis många butiker och restauranger som ofta hyr lokaler av bostadsrättsföreningar.