Då klagar grannarna som mest – månaderna som sticker ut

På nyår och valborg ringer flest irriterade grannar till störningsjouren, visar ny statistik från Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC. Men under september är telefonen i princip helt tyst.

Sedan 2013 har antalet utryckningar för störningsjouren ökat år för år. 2021 slog rekord i antal klagomål bland grannar, enligt ett pressmeddelande från SBC.

”Under pandemin har svenskarna tillbringat mer tid i hemmet vilket resulterat i att anmälningar om störande grannar skjutit i höjden”, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC.

Vissa månader sticker ut i statistiken. Januari, april och maj står för nästan 35 procent av alla anmälningar till störningsjouren. Valborgsfirandet och nyår sticker ut under 2021. Men under september månad är det lugnt med anmälningar jämfört med årets övriga månader.  

Enligt Therese af Jochnick bostadsrättsföreningen ta anmälningar på allvar.

”Vid klagomål från grannar är det nämligen styrelsens uppgift att se till att störningen upphör. Om inga åtgärder vidtas kan en bostadsrättsinnehavare enligt bostadsrättslagen ha rätt att kräva kompensation i form av nedsatt avgift eller skadestånd”, säger hon i pressmeddelandet.