Här är BRF:ernas största utmaningar 2022

Ökade elkostnader, större krav på säkerhet och kommande regelverk. Egrannar listar 2022 års största utmaningar för landets bostadsrättsföreningar.

2022 har än så länge inte bjudit på så många lag- och regeländringar som innebär stora förändringar för bostadsrättsföreningar, menar Therese af Jochnick, bolagsjurist på SBC. Egrannar har tidigare skrivit om de förändringar som de facto införts i början av året, läs om dem här.

Men det är ändå mycket på gång som kan påverka BRF:erna konstaterar hon i en artikel på IT-finans.se.

– Flera lagar är under diskussion, vilket innebär att vi troligen kommer se en hel del förändringar framöver. En utredning om offentligt pantregister har tillsatts och en utredning om stärkt konsumentskydd på bostadsmarknaden är på remiss, säger hon.

Dessutom gör IT-finans en trendspaning med årets utmaningar.

  1. Det handlar inte minst om elpriserna som har slagit rekord och där intresset för att installera solceller och individuella elmätningar på lägenhetsnivå spås öka kraftigt.
  2. Pandemin har också gjort att digitala lösningar diskuteras alltmer i föreningarna. Allt från digitala stämmor till hur det löpande arbetet och kommunikationen ska utföras är saker som kommer att diskuteras.
  3. Privatekonomiska frågor väcker större uppmärksamhet, vilket gör att fler intresserar sig för föreningens ekonomi och kostnader, spår SBC.
  4. Säkerhets- och trygghetsfrågor ökar i betydelse bland svenskarna, vilket även avspeglas i bostadsrättsföreningarna. Under 2022 kommer frågan om medlemmarnas trygghet att växa i betydelse, enligt SBC. Det gör att föreningarna kan tänka mer på installering av kameror, säkerhetslås och belysning, även om Dataskyddsförordningen sätter vissa begränsningar på det området.

Foto: Mostphotos