Foto: Dan Burch, Mostphotos

Så mycket bryr sig stockholmare om sina grannar

En ”vanlig” föreställning är att svenskar, och kanske framför allt stockholmare, inte är intresserade av grannsämja. Men stämmer den bilden?

En undersökning av Novus på uppdrag av SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, tyder på något annat. 79 procent av stockholmarna hälsar alltid eller ofta på grannarna, och närmare 90 procent menar att grannsämjan är mycket eller ganska viktig för trivseln. Dessutom säger 73 procent att det som de uppskattar mest hos sina grannar är en trevlig attityd. Det är viktigare än att grannarna inte stör eller skräpar ned.

– Det är inte så konstigt egentligen, staden finns ju till för att människor ska mötas, säger Alexander Ståhle, arkitekt och stadsforskare på KTH och som bland annat skrivit boken ”Alla behöver närhet – Så blir framtidens städer”, i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen är det endast tio procent av svenskarna som uppger att grannsämjan är oviktig.