Lägenhetsinbrotten ökar – så skyddar du dig

Nya siffror från Nationella trygghetsundersökningen visar att 1,3 procent av de svenska hushållen utsattes för bostadsinbrott förra året. För villor och radhus minskade antalet inbrott med 3 procent jämfört med föregående år, men inbrotten i lägenheter ökade med 5 procent.

Sett över en tioårsperiod har dock lägenhetsbrotten minskat med 24 procent.

Men hur gör man för att förebygga inbrott i lägenheten?

Trygg-Hansa tipsar om att montera godkända lås i dörrar och fönster, installera larm som kan kopplas till larmföretag, och att ha en säkerhetsdörr eller gallergrind.

Enligt Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa, är Grannsamverkan det bästa verktyget mot inbrott.

– För det första bör det finnas en god relation mellan grannarna. Om jag har en bra relation med mina grannar, kommer de sannolikt att reagera och agera på sådant som är onormalt vid min lägenhet eller mitt hus. Erfarenheten visar att relationen mellan grannar stärks av Grannsamverkan. För det andra måste man bedriva Grannsamverkan långsiktigt och enligt den rätta metoden för Grannsamverkan, säger han i en kommentar.