Kontoren fylls igen – då kan bostadspriserna dyka

Efterfrågan på bostäder mattas av och experter spår ett dyk i bostadspriserna. Förklaringen: Återgången till kontoret.

När människor börjar åka till kontoret igen kan det även påverka efterfrågan på bostäder. Men att restriktionerna har tagits bort är inget som kommer att påverka märkbart på kortare sikt, säger Björn Wellhagen, vd för Mäklarsamfundet, till SvD. Däremot kan efterfrågan och priserna påverkas på lite längre sikt, menar Stefan Westerberg, chefekonom på Stockholms handelskammare.

– Preferensen att bo större så som under pandemin kommer att finnas kvar, men inte lika tydligt när många av oss börjar pendla helt eller delvis igen. Att pendla kostar i tid och pengar och det dämpar lusten att bo perifert, säger han till SvD.

SEB:s privatekonom Américo Fernández håller med om att efterfrågan påverkas, men det beror också på hur mycket av distansarbetet som blir kvar efter pandemin.

– Jag tror att pendeln slår tillbaka lite när vi börjar jobba på kontoren igen. Men jag tror inte att den svänger helt tillbaka eftersom många arbetsgivare signalerar två dagars flexibilitet med hemarbete, säger han till tidningen.

Det som talar emot sänkta bostadspriser är de låga räntorna, enligt Lina Fransson, räntestrateg på SEB.

– De faktiska räntorna som hushållen möter är på rekordlåg nivå, och Riksbanken har legat stilla genom krisen samtidigt som prognosen är oförändrad minst till tredje kvartalet 2024, säger hon.