Dags att brandsäkra lägenheten inför vintern

Plötsligt var den här – kylan. När vi nu tänder ljus och håller oss inomhus finns det flera saker att tänka på för att undvika brand.

Varje år inträffar närmare 20 000 – 25 000 bostadsbränder i Sverige, enligt Brandsskyddsföreningen. Den vanligaste brandorsaken är glömd spis. Stockholms brandförsvar tipsar bland annat om att rengöra spisfläkten med jämna mellanrum, kontrollera lösa sladdar och att inte använda disk- och tvättmaskin när du inte är hemma.

På sjätte plats över brandorsaker landar levande ljus. Anticimex har tagit fram en enkel checklista för att undvika att en brand uppstår från dessa.

Allra viktigaste är det givna – släck alltid ljus när du lämnar rummet och var uppmärksam på var du placerar ljusen. Dessutom bör du inte använda ljusstakar av brännbart material, undvik mossa i ljusstaken och se till att inget husdjur kommer i närheten av elden.

Det kan även vara bra att kolla igenom andra typer av ljus i bostaden, tipsar Anticimex. Använd lågenergilampa för att undvika överhettning och säkerställa att ljusslingan i trädgården är godkänd för utomhusbruk. Och glöm inte att kolla om sladdar och kontakter har några sprickor.

Brandsskyddsföreningen betonar även vikten av pulversläckare, brandvarnare och brandfilt. I en större bostad kan flera brandsläckare krävas, om bostaden har flera våningar bör varje våning var utrustad med en brandvarnare och brandfilten utgör ett bra komplement till brandsläckaren.