Nu kan du sänka din bostadskostnad med tusenlappar

Det har gått fem år sedan amorteringskravet infördes, vilket innebär att många kan omvärdera bostaden – och sänka amorteringen med tusenlappar.

Många hushåll kan nu kan göra en omvärdering av bostaden för att sänka belåningsgraden, och därmed amorteringen, skriver Dagens industri. För många hushåll kan utgifterna minska med tusenlappar, men det är det få som känner till, enligt Anneli Adler, chef för privatmarknad på Danske Bank.

– Vi förväntar oss ingen jätteanstormning, säger hon till tidningen.

Amorteringskravet: 2 procents amortering för belåning över 70 procent av bostadens värde och 1 procent mellan 50 och 70 procent.

– Det är jättebra att amortera, man kan fortsätta med det även med en lägre belåningsgrad om man vill. Men det kan också vara bra att lägga pengarna i annan form av sparande, säger Bengt Clemedtson, chef på området affär på Länsförsäkringar, till DI.

När omvärdering av bostaden görs är det viktigt att veta att den kommer att gälla i fem år framåt. Ska man renovera kan det vara värt att vänta.

Dagens Industri listar vart i landet bostadspriserna har gått upp mest, och hur utvecklingen ser ut för ettor, treor och villor.  Se hela listan här.

Foto: Mostphotos