Så mycket måste du tjäna för att köpa en etta i Stockholm

Hur hög lön och hur mycket pengar på kontot behöver du för att köpa en etta i Stockholm med dagens låneregler? Mäklarsamfundet har räknat vad som krävs för att köpa en bostad i huvudstaden.

Det finns ett antal krav som måste uppfyllas för att låna med dagens kreditregleringar. Framför allt bolånetaket, kvar att leva på kalkylen och bankernas skuldkvotstak, skriver Mäklarsamfundet.

Skuldkvotstaken begränsar hushållens möjligheter att låna baserat på inkomst. Bankerna ligger oftast mellan 4,5 och 6 gånger bruttoinkomsten för hushållet.

Utifrån lånereglerna har Mäklarsamfundet med hjälp av Svensk Mäklarstatistik räknat på vilka löner som krävs för att köpa en bostad i Stockholms innerstad och strax utanför.

För en etta i centrala Stockholm krävs omkring 485 000 kr på kontot och 45 000 kr i månadslön för att få bostadslån, enligt beräkningarna.

– Med dagens kreditrestriktioner krävs det drygt 850 000 kr i kapital och över 80 000 kr i månadsinkomst för ett par som vill köpa en genomsnittlig fyra i Stockholmsregionen. Den familj som vill köpa en trea i centrala Stockholm behöver ha en månadsinkomst på över 113 00 kr, säger Björn Wellhagen, vd Mäklarsamfundet i ett pressmeddelande.

Foto: Mostphotos