Sommaren är här – så skyddar du dig mot inbrott

Sällan har väl en sommarledighet varit mer efterlängtad än i år. Efter restriktioner, karantän och social distansering tyder mycket på att den här sommaren blir mer normal, åtminstone jämfört med fjolårets.

Men inbrottstjuvar tar varken hänsyn till sommar eller pandemi. Enligt Brottsförebyggande rådet; Brå, anmäldes 14 700 bostadsinbrott förra året, vilket var på ungefär samma nivå som föregående år. Enligt Brå ökade inbrotten i vind och källare under förra året, vilket skulle kunna kopplas till pandemin.

– Det är viktigt att det är svårt att ta sig in i förrådsutrymmen, här ska det vara certifierade lås och ordentliga brytskydd. Sen tycker jag inte att man ska förvara saker av större värde i förrådet, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i en kommentar.

Oavsett om det finns en ökning av inbrott under pandemin är det viktigt att förebygga inbrotten så gott det går. Stöldskyddsföreningen skriver att Grannsamverkan är ett bra sätt att förebygga inbrott. Även larm är ett viktigt verktyg för att minska risken för inbrott.

Polisen har gjort en lista på saker som gör det svårare för tjuven:
– Lås ytterdörren även om du är hemma
– Ha bra lås
– Förstärk fönster och altan- och balkongdörrar
– Ha inte skymmande växter nära altandörr och fönster
– Ha trädgårdsredskap, stegat och verktyg inomhus

Foto: Mostphotos