Så minskar du risken för inbrott

36 procent. Så mycket minskar risken för bostadsinbrott om det finns en aktiv grannsamverkan. Det visar en ny undersökning från If och Samverkan mot brott.

Trots de svarar 75 procent av de tillfrågade att de inte använder sig av metoden.

– Vi ser att en aktiv grannsamverkan minskar inbrotten i ett område, men vi vet också att det påverkar den egna synen på området och skapar trygghet överlag hos människorna som bor där. Det handlar om att det finns fungerande informationskanaler och att man vågar prata med varandra, säger Josefin Hamilton, som är ansvarig för Skadeförebyggande på If, i en kommentar.

I dagens digitaliserade värld är det enklare för grannar att hålla kontakt, understryker hon.

– Med hjälp av kommunikationsappar kan de boende snabbt sprida information till många om vad som sker i området – Är det en inbrottsvåg på gång? Vad har blivit stulet? Genom att hjälpas åt att hålla koll i området kan man minska antalet brott. Dessutom kan det vara ett bra sätt att dela annan information med sina grannar, och därmed få ökad trivsel i grannskapet, säger Josefin Hamilton.