Så slipper du värdelös mobiltäckning i hemmet

Du tvingas jobba hemma men har värdelös mobiltäckning, trots att grannen inte har några problem. Störande! Här är tipsen som du och din förening kan ta till för att enkelt fixa problemet.

Coronakrisen tvingar många svenskar att spendera såväl jobbtid som fritid i hemmet. Det ställer extra krav på att täckningen funkar som den ska. Så varför har du bara en plupp när grannen alltid har fyra? Christian Höglund som jobbar på Post- och telestyrelsen, den myndighet som bevakar elektronisk kommunikation och post i Sverige, reder ut.  

– Signalstyrkan i mobilnätet vid din bostad är det som påverkar mest, säger han till Bostadsrätterna och tipsar om att kontrollera din teleoperatörs täckningskarta genom att knappa in på deras hemsida.

Även byggmaterialet på huset kan påverka, har du ett hus med energisparfönster kan de störa signalerna.

Så vad kan föreningen göra för att förbättra situationen?  

  1. Ni kan ansluta till en extern antenn. Det finns många olika typer men alla modeller ska placeras på en plats med god signalstyrka. Signalen kan därefter föras vidare med en antennkabel. Den vanligaste lösningen är att koppla den externa antennen till en wifi-router med mobilanslutning.
  2. Reklamera. Om en operatör utlovat täckning kan tjänsten vara felaktig. Kanske dags att avsluta avtalet?
  3. I värsta fall. Behöver du akut förbättra problemet kan det funka att förflytta dig med telefonen till en plats i hemmet där täckningen är bättre, till exempel till ett fönster. Eller att inte hålla i telefonen, det kan faktiskt funka. Med handsfree blockerar du inte den inbyggda antennen i telefonen. Kolla även telefonens antenn. Enligt forskning har mobiltelefonernas antenner blivit sämre.

Källa: Bostadsrätterna