Så hjälper grannar varandra i coronakrisen

Coronavirusets framfart har också satt fart på människor som vill hjälpa sina grannar. Med enkla medel kan föreningar hjälpa riskgrupper och stärka grannsamverkan.

En rad initiativ på sociala medier har ploppat upp i coronavirusets spår för att hjälpa äldre och sjuka som inte ska vara ute och handla och så vidare. En är Facebook-gruppen ”Corona – hjälp till med inköp av livsmedel till riskgrupper” som drogs igång den 11 mars och idag har över 14 000 medlemmar. Ett annat initiativ är #DinGranneHär som finns på både Twitter och Facebook. Gruppen har nu flera tusen medlemmar och innehåller budskapet att så länge man är frisk så ska man knacka på en granne som tillhör riskgrupperna och erbjuda sin hjälp.

– Vi har märkt att det kommit upp lappar i trappuppgångar och vi följer lokala Facebookgrupper i de områden där vi har mycket bostäder. Så vi har sett att det finns många som vill hjälpa sina grannar, säger Åsa Stenmark, kommunikationschef på Stockholmshem, till Fastighetstidningen.

Och bostadsrättsföreningar som normalt har restriktioner mot att annonsera på anslagstavlan i trapphuset låter lappar med goda initiativ sitta kvar. Det är bra att grannar hjälper varandra i den här krisen, och förhoppningen på många håll är att grannsämjan ska hålla i sig även efter krisen. Flera föreningar har tagit fram standardiserade formulär för dem som vill hjälpa till och de som behöver hjälp. Men många föreningar tar det ett steg längre och använder digitala anslagstavlor och appar för den här typen av hjälp.