Coronasmällen: BRF:er kan tvingas höja avgiften

Många bostadsrättsföreningar står inför en ekonomisk käftsmäll när företag som hyr lokaler inte längre kan betala hyran på grund av coronapandemin.

Många företag, inte minst mindre, har drabbats svårt av coronavirusets framfart. En av konsekvenserna är att även bostadsrättsföreningar drabbas när företag som hyr föreningarnas lokaler inte kan betala hyran. En av fem bostadsrättsföreningar i landet riskerar att tvingas höja sina avgifter om coronakrisen håller i sig ytterligare tre månader, enligt en undersökning av allabrf.se som Dagens Industri skriver om.

En av tio föreningar kan hamna i akuta likviditetsproblem.

”Vi har fått mängder av frågor från oroliga styrelser om hur de ska hantera läget”, säger Fredrik Johansson, affärsområdeschef på allabrf.se till Dagens Industri.

BRF:er med en stor andel hyresintäkter, lågt sparande och liten kassa ligger värst till. Föreningarna gynnas inte om hyresgäster går i konkurs, och antagligen gynnar det föreningarna på sikt om de kan efterskänka en eller fler månadshyror, menar Fredrik Johansson. Men alla sitter ju inte i den sitsen.

”Alla föreningar har inte möjlighet att göra det. Man kan istället titta på betalningsuppskov eller andra lösningar. Då har föreningen en kreditrisk istället, men inte nödvändigtvis en kostnad. Om man ska göra en liten samhällsinsats så bör man ha en liberal inställning till hyresgästerna.”

Samtidigt kan hyresgäster med betalningsproblem ta tillfället i akt och hänvisa till viruset. Det är därför viktigt att titta på betalningshistoriken och kolla upp verksamheten innan man går med på att efterskänka hyror.

Fredrik Johansson på allabrf.se har dock ett generellt tips till alla föreningar i svåra lägen. Att se över de löpande driftkostnaderna.


”Väldigt många bostadsrättsföreningar betalar överpriser för sina löpande tjänster – allt från städning och förvaltning till energi, försäkringar och räntor på lån. Det är ett jättebra tillfälle att börja se över sina kostnader”, till DI.