Så lyckas du med bostadsaffären i coronatider

Coronaviruset skrämmer många och det har flaggats för sjunkande bostadspriser. Men det är långtifrån kört att göra en bra bostadsaffär, menar experter. Här är de bästa tipsen när du ska sälja eller köpa bostad i coronatider.

Just nu är det många som vill sälja enligt Hemnet, utbudet av bostäder ökade kraftigt i slutet av mars.

– Ett sätt att tolka det på är att det är en stressad marknad där många försöker komma ut och komma till avslut, och det kan ju drivas av en oro för vad det är som händer framöver, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet till Expressen.

– Om nedstängningarna håller i sig är det hög sannolikhet att bostadspriserna påverkas nedåt, fortsätter han.

Som köpare är det viktigt att ha koll på sin ekonomi och veta vad plånboken faktiskt tål. Och kanske måste köpare och säljare mötas på en ny nivå?

Nu tror till och med mäklare på en prisnedgång.

– Det har varit nedgångar förr. Skillnaden nu är att allt händer samtidigt i hela samhället. Det är en kraschsituation på alla plan. Hittills har det ändå varit en hel del bra försäljningar, men det är klart att nu händer det grejer, det är oundvikligt, säger Henriette Gerson på Historiska Hem till Expressen.

Angelica Hermansson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling, är positivare. Än så länge märker hon inga större skillnader i priser. Hennes bästa tips till den som ska sälja inom ett eller två år är att förbereda försäljningen, ta fina bilder när vädret är bra och så vidare. Så att det bara är att trycka på knappen och lägga ut. När läget är oroligt, som nu i coronatider, är det nämligen snabba puckar som gäller.

– Grundregeln är att sälja och köpa i samma marknad i största mån. Säljer du när marknaden är orolig, köp då också, säger hon.

Andra experter tipsar helt enkelt om att sälja först och köpa sen för att minimera den ekonomiska risken.