Tung smäll kan vänta för bostadsrättsföreningar

Hälften av Sveriges bostadsrättsföreningar dras med underskott och har för lite sparat för reparationer och underhåll. Det visar en rapporten ”Många bostadsrättsföreningar behöver få bättre koll på ekonomin”, som Swedbank och Sparbankerna tagit fram.

Att många föreningar har dålig koll på ekonomin kan leda till ökade räntekostnader och högre månadsavgifter, enligt rapporten.

– Kombinationen av underskott och för låga avskrivningar gör att föreningens sparande blir för lågt. Den dagen det är dags för till exempel en ny hiss kommer det saknas pengar för att köpa en ny. Har man inte gjort avskrivningar för slitaget drabbas föreningen dessutom av extra kostnader eftersom den gamla hissen fortfarande har ett bokfört värde, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, i en kommentar.

För att möta problemen tipsar rapportförfattarna bland annat om att göra realistiska bedömningar av slitage och att upprätta en långsiktig teknisk underhållsplan.

Läs rapporten här