Rekord för bostadsmarknaden – men dyrare att bo


2019 blev ett bra år för bostadsmarknaden, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik, skriver TT. Över hela landet steg priserna på både bostadsrätter och villor med fem procent, där ökningen på bostadsrätter var allra högst i Ängelholm och lägst i Falköping. Enligt Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, väntas priserna öka stadigt framöver.

Samtidigt väntas även boendekostnaderna vända uppåt efter ett decennium med fallande kostnader, skriver Dagens Industri utifrån en Demoskop-undersökning gjord på uppdrag av SEB. Merparten av hushållen betalar en fjärdedel av månadsinkomsten för att bo.

– Det (2019) var det första året på länge då vi fick uppleva en höjning av reporäntan. Jag tror inte på någon stor dramatik, men räknar med att svagt stigande boendekostnader är en trend som står sig, säger privatekonom på SEB Jens Magnusson till Di.

– Upplåningskostnaderna för bolån har ökat för bankerna, men samtidigt innebär höjningen från minusränta till nollränta en lättnad för bankerna, säger Frida Bratt på Nordnet till Di.