Fler inbrott anmäls – Så skyddar du dig

Alla helgons dag är den dag på året då flest inbrott anmäls i Sverige. Men under hela den mörka delen av året ökar antalet inbrott. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes i snitt 103 brott varje dag i oktober förra året. Enligt en Demoskopundersökning gjort på uppdrag av SSF Stöldskyddsföreningen uppger 25 procent av boende att man är orolig att bli utsatt för inbrott.

Tala alltid om för dina grannar om du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hus. Att installera timer på några lampor i hemmet som tänds när det börjar bli mörkt är riktigt bra, liksom att ha rörelsestyrda lampor på tomten så tjuven inte kan jobba i mörker, säger Lina Nilsson, SSF Stöldskyddsföreningen i en kommentar.

Stöldskyddsföreningens tips för att undvika brott:

  • Se till att ha certifierade lås på dörrar, fönster och altandörrar.
  • Städa inte! Låt tjuven tro att du är hemma.
  • Skaffa timers till några lampor inomhus och rörelsestyrd belysning utomhus.
  • Skaffa låsskydd om du bor i lägenhet med brevinkast i dörren.
  • Installera ett säkerhetsskåp!
  • Skaffa digital brevlåda på www.skatteverket.se

Bild: Mostphotos