Advokaten svarar: Kan min brf förbjuda rökning på balkongen?

Hej

Jag bor i en bostadsrättslägenhet, huset är byggt 2015 och vi har problem med rök från grannar som röker på balkonger. Hade det varit så enkelt att bara stänga balkongdörren så hade jag inte brytt mig. 
Problemet är att våra lägenheter har självdragsventilationen och två tilluftsventiler sitter på balkongerna och drar in luft (rök) till vardagsrum och sovrum. Det hjälper alltså inte att stänga balkongdörren,röken får vi ändå in i lägenheten via självdraget. 
Vad göra? Är det brf styrelse som skall lösa problemet?

Mvh Göran

Svar från Advokat Martina Slorach

Hej Göran, 

Du nämner ett problem som är vanligt. Föreningen är ansvarig för att ventilationen i huset fungerar. Ofta så fungerar dock ventilationen bra, och är OVK godkänd, men det kommer ändå in rök från grannar, eftersom tilluften kommer utifrån där det sitter grannar och röker, precis som du beskriver. Är ventilationen OVK-godkänd så behöver föreningen inte göra mer än så avseende den tekniska biten. Föreningen får då försöka förmå era grannar att ta hänsyn till er, och inte röka så att röken kommer in i er lägenhet. Många föreningar har ordningsregler innebärande att man inte ska röka på balkonger eller allmänna utrymmen. Problemet är att även om grannen bryter mot dessa så finns inte mycket föreningen kan göra. I rättspraxis har det inte ansetts vara en förverkandegrund att röka på sin balkong, även om det är brott mot ordningsregler. Än så länge anses rökning vara en företeelse som man får acceptera i samhället. På sistone har dock synen på rökning ändrats något, med införandet av nya regler om förbud mot rökning. Men att röka på sin egen balkong är sannolikt fortfarande ingenting som föreningen kan stoppa med tvångsmedel. Man får bara hoppas att grannarna har förståelse för att ni inte vill ha in rök i er lägenhet, och att de väljer att röka på annan plats, eller under köksfläkten om den nu är tillräckligt effektiv. Ta gärna upp frågan på föreningsstämman så att alla blir medvetna om problemet, och så kan ni diskutera hur saken ska lösas. 

Med vänlig hälsning

Advokat Martina Slorach
Advance Advokatbyrå Stefan Flemström AB