Sveriges galnaste grannfejder

Grannar som kastar kattskit, pensionärer som får spel eller störande ljud från diverse aktiviteter. Bråk mellan grannar kan ta sig olika uttryck. Här är några av landets värsta grannfejder.  

Det finns mängder av små och stora saker att bråka om när man är grannar, om man är på det humöret. Det visar Vi i villas sammanställning av några av landets värsta grannfejder.

Flera fejder har sin grund i förutfattade meningar kring vad en granne får eller inte får göra, och att man tar sig friheter grannar emellan är inte helt ovanligt, berättar en jurister för Vi i villa.

7 grannfejder som spårade ur (Vi i villas lista)

1. Pensionär slog granne i huvudet

Tvisten började med gränsdragningen av en uppfart till två villor i Skåne och slutade med att den ena grannen, en 78-årig man, slog sin granne i huvudet med en kratta. Sedan plockade han fram en kniv och måttade hugg. Den angripnes barn blev vittne. Misstanke om mordförsök ändrades senare till misshandel och försök till grov misshandel.

2. Kastade kattbajs

En man i Skåne fick nog av att grannens katt sket på hans gräsmatta och bestämde sig helt enkelt för att ”lämna tillbaka” bajset genom att kasta det på cyklar och bilar. Något han fortsatte med under fem månader. Tingsrätten friade, men hovrätten dömde ut dagsböter och skadestånd för ofredande.

3. Slogs med armeringsjärn – avslöjades av egna övervakningskameror

En tretton år gammal grannfejd i Söderhamn spårade ur, och det blev fullt slagsmål där sju personer med armeringsjärn och stenar gjorde upp med flera barn som vittnen till händelsen. Det misstänkta grannparet hade satt upp flera övervakningskameror för att hålla koll så att deras grannar inte smög in på tomten. Just dessa övervakningskameror kom senare att användas som bevis mot dem själva.

4. Kunde inte sova på 1,5 år

Ett par på Bjäre fick sömnen störd under 1,5 års tid av en granne som spelade hög musik hela nätterna. Vid något tillfälle ska en traktor ha gått på tomgång under flera timmar. Den högljudde grannen som nekade till allt fick även andra boenden emot sig och fallet fick avgöras i Helsingborgs tingsrätt.

5. Tvungen bära gasmask

En man känner sig tvungen att bära gasmask på grund av grannens ideliga rökande. Han begär att fallet ska prövas av Miljödomstolen, men kravet avvisas av Högsta domstolen. Mannen kräver också att grannen ska betala 2 000 kronor i vite för varje cigarrett som hon röker. Men det visar sig att det är fritt fram att röka på sin egen tomt.

6. Spionage?

En person i Malmö hör surrande ljud och upptäcker en drönare utanför sitt fönster. Eftersom han vet att grannen har en drönare misstanker han att han blir filmad i smyg och anmäler till polisen då händelsen upprepas. När polisen kommer hittar de ingen drönare, men anmälan rubriceras som ofredande alternativt kränkande fotografering.

7. Störs av jacuzziljud

En person störs av grannens jacuzzi som ligger 35 meter bort. Grannen låter en akustikfirma undersöka störningarna och uppmanas av kommunen, som aldrig hört om något liknande, att ta reda på om ljudet på badanordningen kan justeras eller slås av när den inte används.

Källa: Vi i villa