Elaka mäklaren: När fel plats blev rätt plats

Tidpunkt för visning är viktigt, ibland kan det vara helt avgörande. Som mäklare är det inte bara viktigt att fundera på veckodag utan även kolla i kalendern för eventuella helgdagar eller – ännu viktigare – mer inofficiella festdagar.

Jag skulle sälja en mysig tvåa i en studentstad. Lägenheten hade underbar utsikt mot stadens stora park. Inget kunde gå fel, tänkte jag, och var ännu mer nöjd över tidpunkten: slutet av april. Då är parken som allra vackrast och barnfamiljer trängs med pensionärer om att lapa vårsol.

Inte denna dag. På väg genom parken insåg jag att det var Valborg, studenternas nationaldag då parken traditionsenligt är firandets epicentrum. Musik ekade från jättelika högtalare, onyktra festdeltagare rörde sig okontrollerat över ängarna och inte en enda pensionär syntes till.

När visningen väl började var det svårt att föra en konversation utan att behöva skrika. Många rynkade på näsan när de blickade ut över parken och väldigt få skrev upp sig på intresseanmälan. Men med en kvart kvar av visningen kom ett äldre par in. Jag log och hälsade dem välkomna, utan några större förhoppningar.

Efter rundturen lutade sig frun mot mitt öra och skrek att dem nyss hade flyttat hem från en studentstad i USA och älskade att bo så nära studentlivet. Jag förklarade att det inte är riktigt så mycket festligheter varje dag. Paret såg lite besvikna ut, men valde ändå att slå till. Vi skrev kontrakt samma kväll.

Foto: Roland Magnusson, Mostphotos