Toppforskarens larm om bostadsmarknaden: ”Totalkollaps”

”Ett riktigt samhällsproblem”. Forskaren och toppekonomen slår larm om situationen på bostadsmarknaden.

Nyligen hade Riksbanken seminarium om vad som krävs för att få bostadsmarknaden i schack. På plats var bland andra Finansinspektionens biträdande generaldirektör Martin Noréus, som menade att de hushållens höga och växande skuldsättning är den enskilt största förklaringen till sårbarheten i svensk ekonomi, och att det är anledningen till skuldbegränsande åtgärder den senaste tiden.

Han var inte road över att hushållens skulder idag ligger omkring 189 procent av den disponibla inkomsten. ”Vi har sett en dämpning i ökningstakten, även om den vuxit till nya rekordnivåer”, sa han under seminariet rapporterar Dagens Industri.

Även Cecilia Hermansson, ekonom och forskare vid KTH, var bekymrad över situationen på bostadsmarknaden. Hon menar att det är ”ett riktigt samhällsproblem” och att bostadsmarknaden består av insiders och outsiders.

Kreditbegränsningarna mot hushållen slår fel, menade hon.

”Nu går man in och stryper kreditgivningen bara för dem som ska in på bostadsmarknaden eller för hushåll som måste flytta. Vi har en totalkollaps när det gäller hur man agerar”, sa hon enligt DI.

Hon efterlyser ett helhetsgrepp kring bostadsfrågorna.

”Vi behöver mer enkla bostäder, på samma sätt som vi haft en diskussion om enkla jobb. Det är politikerna som är impotenta och inte klarar av att genomföra de reformer som behövs”, sa hon enligt DI.