Sanering av vägglöss minskar – här ökar det

Trenden var länge tydlig: antalet saneringar av vägglöss ökade stadigt i hela landet. Men enligt nya siffror från Anticimex sjönk antalet saneringar förra året med sex procent. Anticimex bedömer att minskningen kan bero på att svenskarna blivit mer medvetna om det lilla skadedjuret.

–  Anledningen till att saneringarna minskat i år beror förmodligen på bättre och effektivare saneringsmetoder. En annan anledning är att man är mer medveten om problematiken idag och man anlitar oss i större utsträckning i förebyggande syfte, innan problemen tagit fäste. Vi vet dock inte om den nedåtgående trenden håller i sig, det får vi se när vi stänger 2019, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, i en kommentar.

Men de regionala skillnaderna är stora. I 9 av 21 län ökar antalet saneringar. Dessutom har vägglössen på senare tid även spridit sig till tåg, båtar och flygplan.

Eftersom vägglössen ofta dyker upp i samband med resor tipsar Anticimex om att undvika tygresväskor, ta en titt under hotellsängen och att tvätta kläderna i 60 grader vid hemkomsten.

Här kan du läsa alla tipsen från Anticimex och här finns tabellen över vilka län som ökar respektive minskar i antalet saneringar av vägglöss.