Kostnadschock kan vänta svenska bostadsrättsägare

En bostadsaffär är ofta den största investeringen som görs i livet. Men en oroande andel köpare har inte tagit hänsyn till bostadsrättsföreningens ekonomi innan de slagit till på miljonobjektet, visar en undersökning av Swedbank och sparbankerna.

Utan koll på bostadsrättsföreningens ekonomi är det svårt att bedöma om priset på bostadsrätten är rimligt. Dålig ekonomi i föreningen kan till exempel innebära att kostnaderna för boendet på sikt kommer att skena.

Trots det struntar tre av tio helt i att läsa årsredovisningen innan de slår till på en bostadsrätt, visar en undersökning av Swedbank och sparbankerna. Och ytterligare en andel tittar på årsredovisningen med bryr sig inte om vad som står där. Fler än fyra av tio tar inte hänsyn till föreningens ekonomi innan miljonaffären.

– Många köpare missar tyvärr att sätta sig in i bostadsrättsföreningens ekonomi. Då riskerar man att gå miste om viktig information om föreningens lån, sparande och framtida renoveringar som alla har inverkan på framtida avgifter och räntor för den enskilde bostadsrättsinnehavaren, säger Arturo Arques, Swedbank och sparbankernas privatekonom, till Svensk Byggtidning.

Föreningens ekonomi får direkta följder för bostadsrättsägaren, som ju är medlem i bostadsrättsföreningen och alltså är med och äger fastigheten. Med andra ord kommer den boende att påverkas om föreningen har lån och räntorna stiger, till exempel i form av ökad månadsavgift. Samma sak gäller om föreningen saknar sparande och avsättningar till underhåll. När det är dags att byta tak, hängrännor eller stammar kan kostnadssmällen bli stor.

– Med koll på föreningens ekonomi är det enklare att bedöma hur mycket som är rimligt att betala för bostadsrätten. Det blir också enklare att planera för sin framtida ekonomi och undvika oväntade avgiftshöjningar, säger Arturo Arques till tidningen.

Foto: Colourbox