Brist på laddstolpar stoppar elbilsboom i BRF:er

Intresset för elbilar och laddstolpar ökar, inte minst bland de som bor i bostadsrätt. Men i dag är det få som har möjlighet att ladda en el- eller hybridbil i sin förening, visar en undersökning av HSB.

Drygt varannan, 54 procent, som bor i bostadsrätt anser att det är viktigt att föreningen erbjuder laddstolpar för elbilar och elhybrider. Men i dag är det bara en av tio som har möjlighet att ladda bilen i sin förening, visar en Sifo-undersökning på uppdrag av HSB, där drygt 1 000 personer har intervjuats.

Bristen på laddstolpar gör att många avstår från att skaffa elbil. Av de som idag inte har några planer på att skaffa en elbil inom de närmsta fem åren uppger 22 procent att fler laddstolpar skulle kunna få dem att ändra sig.

– Potentialen är stor. Vår undersökning visar att en fjärdedel av Sveriges befolkning tänker skaffa elbil inom de kommande fem åren, säger Magnus Ulaner, miljöchef HSB Riksförbund, till Förvaltarforum.

Men som sagt, då behövs inte minst fler laddningsmöjligheter och att bilarna sjunker lite i pris, menar Magnus Ulander, miljöchef HSB Riksförbund och skickar en passning till politikerna.

– HSBs ambition när vi bygger nytt är att minst 10 procent av parkeringsplatserna ska vara utrustade för elbilsladdning, avslutar han.

Foto: Colourbox