Fler brf:er väljer rörliga lån

Lån med kort bindningstid har fördubblats på bara fem år, åtminstone i Stockholm. En kartläggning från HSB, där 500 bostadsrättsföreningar ingår, visar att rörliga lån med låga räntor har gjort att bostadsrättsföreningar sänkt sina räntekostnader ordentligt.

– Bostadsrättsföreningar som är räntekänsliga och dessutom har rörliga lån bör nu passa på att binda lånen, medan de långa räntorna fortfarande är låga, säger Johan Phalén, finansspecialist på HSB Stockholm, i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Många föreningar kan dock sitta lugnt i båten. Föreningar med låg skuldsättning och låg räntekänslighet kan med fördel ha kortare bindningstider. Men räntekänsliga föreningar med hög belåning bör istället binda delar av sina lån på minst tre till fem år, för att undvika kostnadsökningar över en natt.

Johan Phalén påminner också om att det inte bara är upp till styrelsen i bostadsrättsföreningen att koll på räntekänslighet, skuldsättning och räntebindningstider. Även bostadsrättsinnehavaren bör hålla sig uppdaterad om läget i föreningen och vilka behov som behövs framöver.

 

 

Foto: Mostphotos