Detta måste du kolla innan du flyttar in

Om du har otur kan din nyinköpta bostadsrätt innehålla obehagliga överraskningar, i värsta fall i form av en kostnadsbomb. Det skriver Dagens Industri och understryker att få bostadsrättsköpare har koll på vilket kontrollansvar de har innan de skriver på ett köp.

– Om man inte avtalat annat, säljs lägenheten i det skick den befinner sig i på kontraktsdagen, säger Mäklarsamfundets kundombudsman Magnus Bäckström, till tidningen.

Fel och skador regleras utifrån tre begrepp: “Undersökningsplikt” och “förväntade fel” och “fel i bostadsrätt”. När det gäller de två första vilar ansvaret i stor del på köparen, i den sistnämnda kan säljaren drabbas.

Med andra ord: Undersökningsplikten innebär att du behöver kolla lägenheten noga innan du slår till.

– En matta eller möbel ska man faktiskt lyfta på om det är viktigt att veta hur det ser ut under den. Alltför många testar inte spisar, toalettstolar och duschar. Men man är som köpare ansvarig för det”, säger Magnus Bäckström till DI, och understryker att en skada som varken kan förväntas ha upptäckts eller förutsetts före köpet kan kvala in som fel i bostadsrätt.